Tupa täynnä Educa-messuilla

Kansalliskielten tukiyhdistys sai omaan tilaisuuteensa Educa-messuilla 23. tammikuuta ns. tuvan täyteen. Messukeskuksen Tieto-lavalla olivat yhdistyksen tilaisuudessa mukana M.A. Numminen ja Pedro Hietanen, jotka esittivät hittejään ja kertoivat, miksi he alun perin opettelivat ruotsin kielen.

Äänessä oli enimmäkseen Numminen, kun Pedro hoiteli säestyksen pianolla. Show kesti tunnin ja jätti kuulijoille hyvän mielen. Myös viesti tuli ymmärretyksi. Ruotsia kannattaa opetella ja osata. Numminen kertoi saaneensa ylioppilastodistukseensa numeroksi kuusi, mutta myöhemmin Åbo Akademissa pystyneensä pitämään filosofialuentoja ruotsiksi.

Mauri Anteron opiskelumenetelmä oli aika yksinkertainen. Hän pakotti tuttavansa ja ystävänsä puhumaan hänelle ruotsia ja siitä oppiminen lähti käyntiin. Pedro puolestaan kertoi opettajan Kouvolan poikalyseossa pakottaneen puhumaan ruotsia. Se oli hänen mukaansa hyödyllistä, sillä ”kaikki oppivat perusruotsin hyvin”.

Kaksikon suosikkikappaleet pysäyttivät tehokkaasti messukeskuksen käytävillä vaeltaneet koululaiset. Kuulimme hienosti esitettyinä entisen ministerin ja nykyisen runoilijan Claes Anderssonin ruotsintaman ”Naiseni kanssa eduskuntatalon puistossa”. Muut kappaleet olivat ”Jag har sett fröken Ellen i badet” (Olen nähnyt Helka-neidin kylvyyssä), ”Kumipallona luokses pompin” ja lopuksi ”Katten också” (Kissa vieköön).

Yhdistyksen tiilaisuuden juonsi hallituksemme jäsen Jaan Siitonen. Suomalaiseen tapaan yleisöllä ei riittänyt esiintyjille kysymyksiä juuri lainkaan.

Puheenjohtaja Janne Virkkunen päätti tilaisuuden puheosuuden mukailemalla Ruotsin pääministeriä Olof Palmea: ”Språket är att vilja.” Palmen sanonta kuului Politik är att vilja.

Educa-messut järjestetään vuosittain ja ne ovat opetusalan suurin valtakunnallinen koulutustapahtuma. Yhdistys toivoo mahdollisuutta osallistua tapahtumaan myös seuraavalla kerralla.20

Rolle Isotalo Kirjoittanut Rolle Isotalo